01 maaliskuuta 2010

Askel kestoihin

Otin ensimmäisen askeleeni kohti kestovaippoja itselleni helpoimmalta tuntuneella tavalla. Tilasin Kestovaippakaupasta palasen kosteussulkukangasta ja toisen palasen kuivaliinakangasta. Ompelin testiksi kolmella eri kestovaipan kaavalla yhteensä viisi kappaletta taskuvaippoja. Vaihtoehtoja tässä kestomaailmassa näyttäisi olevan tarjolla niin kankaiden, kaavojen, mallien ja materiaalien osalta niin paljon, että koin parhaaksi ratkaisuksi vain tehdä Jotain. Kokeillaan sitten aluksi niitä ja katsellaan mitä siitä tulee... Tarkoitus olisi ommella lisääkin vaippoja. Tilaan varmaankin vielä tuollaisia parempia materiaaleja taskuvaippoja varten, mutta lisäksi ajattelin ommella jokusen sisävaipan kierrätysmateriaaleista.

Aluksi meni muuten tovi, että alkoi tämä termistö olla hallussa.. Nyt, jos jotakuta kiinnostaa kestovaippojen anatomia, kannattaa katsella lisätietoja esimerkiksi näistä lähteistä, jotka olivat itselleni suureksi avuksi.


Kaavat
vasemmalla Kestovaippainfon FuzziBunz -kaava
toinen vasemmalta Kestovaippayhdistyksen ilmaiskaava
loput kolme Suuri Käsityölehti 01/2008
Materiaaleina
BR PUL Sienet ja siilit 50cm
valkoinen onteloneulos 50cm
elastaaninauha
tarranauha

Kaikenlaisia kokemuksia erilaisista kaavoista ja materiaaleista otan mielelläni vastaan!

Erityisesti pohdintaa tällä hetkellä aiheuttaa tuo imujen ompeleminen.. Ompelua odottaa sekä uusi hamppufleecekangas että vanhat pyyhefroteet. Saumurin temppuilun johdosta en vain vielä ole ehtinyt päästä vauhtiin, joten suosituksia saa antaa! En oikein osaa päättää pitäisikö tehdä isompia taitettavia kaitaleita vai valmiiksi kerroksiksi ommeltuja imuja... vai jotain siltä väliltä. Minkälaiset kestovaippaimut sinä olet kokenut käytännöllisimmiksi?

14 kommenttia:

  1. Jos teillä ei ole kuivuria käytössä niin suosittelen kyllä taitettavan mallisia imuja ihan siitä syystä, että kuivuvat nopeammin. Harsot on hyviä imuja, joten niitäkin kannattaa olla. Sellaisia tiimalasin mallisia imuja on kanssa tykännyt käyttää vaipoissa. Niihin olen laittanut pari-kolme kerrosta kangasta.

    VastaaPoista
  2. Minä olen ommellut imut sellaisiksi valmiiksi pötköiksi jotka on helppo sujauttaa vaipan sisään. kerroksia olen laittanut yleensä 2-3kpl ja sit vaan niitä pötköjä sen verran vaippaan kun ajattelen että tarvii :)

    Ihanan näköisiä vaippoja olet ommellut :)

    VastaaPoista
  3. Minäkin olen ommellut imuiksi vanhoista pyyhkeistä 2-4 kerroksisia suorakaiteen muotoisia pötköjä. Toiseen päätyyn (eli etupuolelle) olen ommellut vielä 1-2 kerrosta lisäimua, jotta pikku pisupistoolin ruiskaukset imeytyisivät siihen paremmin. Pitkon kuivaminen kestää pesun jälkeen hetken, mutta laiskana ihmisenä en jaksa taitella yksinkertaisia imuja taskun sisään, ja ties vaikka ne menisivät makkarallekin siellä...

    Meillä on kestoiltu liki kokonaan juuri tuolla SK:n kaavalla tehtailluilla sisävaipoilla ja villahousuilla, joten ainakin meillä malli on havaittu hyväksi. Ja vaikka kaikki sanovat, että kannattaa hankkia niitä vaippoja vasta sitten, kun tietää, mitkä omalle pikkupeppulille sopivat, niin ei sitä aikaa vauvan syntymisen jälkeen viljalti ompeluun ole, joten kone surisemaan vaan! Hyvään alkuun tosin pääsee sideharsoilla ja villavaippahousuillakin. S-vaippojen aika on äkkiä ohi, joten kannattaa panostaa enemmän sinne M- ja L-aikakauteen.

    VastaaPoista
  4. Hienoja vaippoja! Meillä hamput on erimittaisia pötköjä ja pääosin kaksinkertaisena. Kuivuu kohtalaisessa ajassa ilman rumpua. Jotkut on valmiiksi vaipan mittaisia, jotkut niin pitkiä, että voi taittaa kolmesti. Pojille ja masullaan nukkuville, sekä konttaikäisille imua laitetaan eteen reilummasti.
    Poikien kanssa kokemukseni mukaan taskut vuotaa helpommin, mutta sekin on mallista kiinni. Sen sijaan sisävaippa + villahousut on pomminvarmayhdistelmä. Toki maitokakkoja saa pestä pökistä usein. Jos teet sisävaippoja, kannattaa laittaa ulkopintakin kunnolla imukykyistä kangasta, varsinkin jos vauva tykkää nukkua kyljellään. Kyljistä esim. kertakäyttöiset vaipat falskasi meillä unikäytössä, joten ainoa keino kuivaan sänkyyn oli yölläkin kestovaippa.

    VastaaPoista
  5. Minun kokemukset ovat 15 vuoden takaa, mutta vauvahan on aina sama <3 Ihan pienelle koin parhaaksi itse neulomani villahousut ja harsovaipan. Villa oli nimeltään hahtuvavillaa (ihanaa neuloa, vähän rasvaisen oloista, ei lainkaan "kierrettä"). Siitä tein anopin kanssa useita villahousuja ja hyvin toimittivat ensimmäiset 3 kuukautta sillä yhdelläkin karpaasilla, joka paraikaa kuuluu muonavahvuuteenne : ) Käytin tätä järjestelmää kaikilla lapsillani, eikä kellään heistä ollut vaippaihottumaa. Villahousujahan ei pestä, ne jotenkin puhdistuvat itsestään...Varmaan näistä on nykyään vaikka kuinka tietoa netissä. Sitä ihmettelen, mistä itse tuolloin sain ohjeet. Sen muistan, että lankaa kyllä löytyi, niin Suomesta kuin Saksastakin.

    VastaaPoista
  6. Meillä ihan ostoharsot ovat olleet ylivoimaisesti parhaita imuja sekä tasku- että sisätaskuvaipoissa. Niiden lisäksi olen buustannut vaippoja itse ompelemillani suorakaiteen mallisilla imuilla. Neljä hamppukerrosta kuivuu kyllä hyvin ilman kuivuriakin (meillä ei sellaista ole käytössä), mutta jostain syystä tuplasti leveämpi kaksikerroksinen imu kahtia taitettuna (jolloin imukerroksia on myös se neljä) tuntuu imuteholtaan paremmalta.

    Tuosta mainitusta villavaippahousuihin käypäsestä hahtuvasta olen myös neulonut suorakaiteen muotoisia imuja.

    VastaaPoista
  7. Tosi söpöjä vaippoja :)

    Meillä oli itse puuvillakankaista ompelemiani tsi-taskuvaippoja ja parhaat imut oli ohutta bambua useampana kerroksena taittoimuna (ompelin siis 4 kerrosta yhteen taittoimuun) ja hampputaittoimut oli kanssa hyviä, mutta jäykkiä. Pul-vaipat keksin vasta, kun vaippailut oli loppusuoralla, toimi hyvin nekin.


    Paras kaava oli Ottobren malli kavennettuna haaroista. Täällä mun ompelemia vaippoja:
    http://taijantekeleet.blogspot.com/search/label/kestovaipat

    Rohkeasti vaan kokeilet, mikä on paras juttu sulle ja vauvalle :)

    VastaaPoista
  8. Anonyymi2/3/10 08:47

    Hei,

    Meillä oli vuoden verran käytössä kestovaippayhdistyksen ilmaiskaavalla tehdyt kestovaipat. Toimivat hyvin. Jossain vaiheessa kun nesteen määrä lisääntyi tein bambucollegesta isommat imut. Muuten käytössä oli harsoa ja flanellia muotoonommeltuin pötkyinä.

    Hetken aikaa enen itsetehtyjä vaippoja koitettiin bumgeniuksia ja fuzzbunzeja, mutta se fleece ei sopinut ollenkaan. TSI-vaippohin tein ihoa vasten tulevan kerroksen jostakin urheilukankaan tyyppisestä verkkovuorikankaasta (en muista nimeä, mutta kestovaippakaupoista varmaan neuvotaan).

    Ihan pienellä vauvalla toimi mielestäni parhaiten harso kolmioksitaiteltuna ja päälle sitten imesevimse-kuori (äitiyspakkauksesta).

    Mulla oli kotona hirveästi vanhoja pyyhkeitä. Pivisin kotona kun oleskeltiin, niin niitä itse asiassa käytin ilmakylpualustana ja sitten kun pissat lirahti, niin uusi kuiva alle....ja sitä rataa

    Hyvä vointia ja onnellista odotusta!

    VastaaPoista
  9. Hyvä postaus näin itsekkäästi ajateltuna ;) Vaippatehdas aloittaa myös vähitellen täällä, tosin onneksi kaveri lupasi tulla tekemään kanssani ensimmäisen ja antaa kaikki omat vinkkinsä. Voin sitten jaella niitä eteenpäin. Materiaalitkin hän lupasi tuoda niin että saan hypistellä niitä ja siten tietää enemmän tästä vielä niin tuntemattomasta maailmasta...
    Elli

    VastaaPoista
  10. Kiitos kaikista hyvistä kommenteista! Kiitoskiitos!

    Tämän olen huomannut jo aiemminkin, että kokemukset ovat hyvin erilaisia eri ihmisillä (ja eri vauvoilla). Ja erilaisia imujakin taitaa olla yhtäaikaisesti käytössä. Pitää siis varmaan tehdä ainakin taas näin alkuun vähän erilaisia ja kokeilla sitten.. Kuivuria meillä ei ole käytössä, joten kuivumisolosuhteet on tietystikin otettava huomioon. Todella kiva oli kuulla myönteisiä kokemuksia villahousujen käytöstä. Itse sain juuri ensimmäiset villapöpät pois puikoilta ja lisää varmasti tulee niitä muutamia sisävaippoja varten, jotka onkin jo olemassa. Ja niin.. yksinkertaisimmillaan tietysti pelkkä sideharso ja villahousu, sitä ei pidä unohtaa.

    VastaaPoista
  11. Morjens naapuripitäjästä! :)

    Kokemus eri kestovaipoista meidän 4kk-neidin kanssa on ollut sellainen, että taskuvaipat ja AIO:t ovat alttiita vuotamaan reisien tyveltä. Reipas maitokakkasatsi on haaste mille tahansa vaipalle, myös kertikselle, pyykkäämiseltä ei voi välttyä. Harsot + Snappi-kiinnitin (pakettia koossa pitämässä) + villahousut on meilläkin osoittautunut parhaimmaksi.

    VastaaPoista
  12. Minä suosittelisin oman kokemukseni perusteella tekemään taiteltavia imuja, koska ovat monikäyttöisempiä. Esim. tyttö- ja poikavauvalle imua tarvitaan vaipassa eri kohtaan.

    VastaaPoista
  13. Minä tein vaipat SK:kaavalla ja se mitä kavereilta kokeiltiin muita malleja, niin oli meidän muksulle kaikkein paras. Ja siitä huolimatta että meidän muksu oli paksusäärinen ja pömppömahainen ja kaverin muksu taas kukkakeppi, niin samanlaiset vaipat tehtiin molemmille. Imuihin olen käyttänyt bambupuuvillafleeceä joka on osoittautunut todella hyväksi. SK:n ohjeessa luki, että imuihin riitäisi 4-6 kerrosta trikoota tai flanellia ja ei kyllä riittänyt meillä koskaan. Paras versio oli neljä kerrosta bambupuuvillafleeceä ja yksi tai kaksi kerrosta vanhaa froteepyyhettä keskimmäisenä. Pötköinä tein ja vaikka kuivausrumpua ei ollutkaan, niin ihan riittävän nopeasti ne kuivuivat.

    Ihan tuo siili ja sieni kangas. Välillä suorastaan harmittaa kun ei enää tarvi vaipoja tehdä.

    VastaaPoista
  14. Heippa,

    Hauskaa, että olet innostunut kestoista. Kerrankin saan esiintyä jonkin alan asiantuntijana: viidestä lapsesta neljällä on käytetty päivä- tai osapäiväkestoja.

    Ehdottomasti kannatan taiteltavia imuja, jotka kuivuvat nopeasti. Et ehkä vielä aavistakaan, miten paljon muuta pyykkiä voi vauvan myötä tulla. Tosin vauvojakin on erilaisia, pulauttelevia ja sinappituubeja. :)

    Jostain syystä minä tykkäsin eniten nepparillisista vaipoista. Ei tarvinnut pelätä, että tarra tarttuisi johonkin toiseen vaatteeseen.

    Voi voi. Yhtäkkiä tuntuukin, että vaippa-ajoista onkin jo kauan, vaikka eihän viimeisistä vaipoista ole kuin ehkä vuosi aikaa.

    Onnellista odotusta edelleen.

    VastaaPoista

Kiitos kun jätät sanasen!