03 marraskuuta 2012

Vinkki - Arvonta !A P U A ! !

Tähän asti olen säilyttänyt kaavoja sekalaisissa kirjekuorissa tai muutamissa kansioissa. Viime vuosina tämä huonoksi havaittu systeemi ei ole enää toiminut. Sen seurauksena kaavat ovat sitten jäänet lojumaan erinäisiin väliaikaisiin nöttösiin ympäri huushollia.. ei hyvä. Mikään ei ole pysyvämpää kuin väliaikainen kasa.

Nyt. Tahdon kuulla teiltä, hyvät kanssaompelijat, kuinka te säilytätte kaavojanne. Onko minulta jäänyt joku neronleimaus tajuamatta? Onko tähän kaavasekameteliin olemassa jokin järkeväkin ratkaisu? Kertokaa, kiitos. Villit ideat ja huonot ehdotukset lasketaan myös. Kaikkien kommentin jättäneiden kesken lupaan ARPOA jotain kivaa. Sovitaan, että vastausaikaa olisi vaikka parisen viikkoa. Arvonta suoritetaan siis 17. marraskuuta.

19 kommenttia:

 1. Minä laitan kaavat kansioihin muovitaskuissa kera paperin, johon on piirretty/kopioitu kyseisen vaatteen kuva ja tideot mistä kaava on peräisin ja minkä kokoinen. Saikohan mitään selvää? Joistain on useampaakin kokoa samaa vaatetta, jolloin laitan kaavat kokojärjestyksessä peräkkäin kansioon. Ja nykyisin on omat kansiot esim. housuille ja paidoille, löytyy helpommin se mitä etsii...

  VastaaPoista
 2. Mulla kans kansiot ja muovitaskut kehissä, piirrän kaavat muoville niin mahtuvat pieneen tilaan. Tosin niitä kansioitakin pitäisi välillä siistiä... :)

  VastaaPoista
 3. Sama systeemi: iso mappikansio ja kaavat muovitaskuissa. Tietoina mulla on kaavan koko, mistä kaava saatu (esim. lehden nimi ja numero) ja joskus jopa jotain huomioita (esim. väljä koko). Laitan mukaan lisäksi pienen tilkun siitä kankaasta, mistä olen ko. kaavalla jotain tehnyt. Ja tämä ihan vain sen takia, että kun kaavoja on paljon, niin mapista pläräämällä oikeat kaavat löytyvät helpoimmin värikkään kangastilkun avulla. Tai noh, ainakin oikea suunta löytyy. Yleensä muistaa, mitä on mistäkin kankaasta suurinpiirtein tehnyt.

  VastaaPoista
 4. Jään kuulolle, mitä muut vinkkaavat. Itse olen vasta innostunut ompelusta eli samoja mietteitä täällä. Missä säilyttää kangaspinoja, entä kaavoja, pitäisikö hankkia kunnon ompeluloota, johon lykätä kaikki tarvittava väline ja vempele.

  Pipokaavan huomasin sujauttaneeni kirjekuoreen, mutta isommille kaavoille ja tuo muovitasku voisi toimia?!?

  VastaaPoista
 5. Sama tylsä minäkin:
  Mappi ja muovitaskut joissa kaavat ohjeineen :)
  Osaa säilytän muroboksista tuunatussa "laatikossa" muovitaskussa myös,lähinnä lelujen tms. ohjeita.

  VastaaPoista
 6. Muovitaskut minullakin käytössä. Jokaiseen kaavaan kirjoitan vielä erikseen koon, kaavanosan, lehden numeron ja mallin nimen. Kaavapaperina käytän kertakäyttölakanoita/pöytäliinoja, jotka on jo valmiiksi taiteltu suurinpiirtein sopivan kokoisiksi.

  VastaaPoista
 7. Kopioin lehdestä ohjeen a4 kokoisena ja niittaan sivut -> kaavat sisälle. Nämä pussit sitten arkistolaatikkoon, sieltä sitten kaivellaan. Huomiot voi kirjoitella reunaan tai erilliselle paperille.

  VastaaPoista
 8. Mullakin kaavat ovat muovitaskuissa ja mapissa. Tosin näistä kommenteista sain paljon jatkokehitysideoita systeemiini.

  Kaavojen määrää yritän myös karsia eli säästän vain sellaiset, jotka olen piirtänyt esim. kirjaston lehdestä, kaverilta tms. tai jos tiedän tekeväni varmasti samalla kaavalla uudestaan.

  VastaaPoista
 9. Aluksi yritin säilyttää kaavoja muovitaskuissa kansiossa. Nykyään taittelen piirtämäni kaavat enemmän tai vähemmän nätisti sen lehden väliin mistä ne on kopioitu. Ja tärkeintä tietysti olisi kirjoittaa joka palaan mikä kaava ja missä koossa,mutta välillä sekin unohtuu...

  VastaaPoista
 10. Mun mummolla oli ompeluaikoinaan tapana taitella ja rullata kaavat vessapaperihylsyn sisälle. Hylsyyn kirjotettiin mikä kaava on kyseessä. Näitä rullia sitten löytyy kaapillinen.

  VastaaPoista
 11. Rullaan kaavat rullalle ja kietaisen ympärille rusetin siitä kankaasta, jota olen käyttänyt ko. projektissa. Muistan kankaasta heti mikä kaava on kyseessä. Kaavat säilytän lipaston laatikossa.

  VastaaPoista
 12. Mulla on kaavat kansiossa muovitaskuissa. retrokaavat tulee omissa kuorissaan niin ne on vaan hyllyssä.

  todellisuudessa ne kaavat lentelee pitkin kämppää eikä ne ikinä kansiosta poistuttuaan palaa ennää koskaan :D

  VastaaPoista
 13. Minulla oli aiemmin kaavat nimetyissä kirjekuorissa ja kuoret lehtikotelossa. Jossain vaiheessa niitä lehtikoteloita olikin jo kaksi ja molemmat pursusivat kirjekuoria. Kävin kuoret läpi ja huomasin, että muutamia kaavoja oli tullut piirrettyä kaksin kappalein, toisella kertaa kun en enää muistanut että kaavat on jo olemassa ja useammasta puuttui jokin osa tai en saanut kaavojen perusteella selvää minkälaisesta ohjeesta oikein onkaan kyse. Heitin kaikki kaavat pois ja otin käyttöön ihan uuden systeemin. Nyt otan valokuvan valmiista ompeluksesta ja lisään kuvan tietoihin millä kaavalla olen tehnyt ja mistä lehdestä tai kirjasta ko. kaava löytyy sekä lyhyt selostus minkälaisia muokkauksia olen tehnyt. Aniharvoin tulee kuitenkaan käytettyä samaa kaavaa enää uudelleen, ainakaan pidemmän ajan kuluttua, kokokaan harvoin täsmää, joten helpompaa etsiä se lehti ja piirtää sopivammat kaavat.

  VastaaPoista
 14. En kauhean usein ompele mitään, mutta silloin kuin ompelen niin laitan kaavat säilöön sen lehden väliin mistä ko. malli on otettu :)

  Täällä onkin näköjään monta hyvää vinkkiä vähän järjestelmällisempään säilytykseen!

  VastaaPoista
 15. Virpin vinkki tais olla tosi toimiva.

  VastaaPoista
 16. Olen havainnut toimivaksi ratkaisuksi ruskeat paperipussit. Kaavat (ja kopio mallista) pussiin. Pussin päälle kirjoittelen ensin isolla vaikka PAITA ja sen tarkemman kuvauksen: malli, lehti, vuosi, koko. Paperipussi kiinni klemmarilla ja kenkälaatikkoon pussi. Kun ostaa kenkälaatikon levyisiä pusseja, niin ne mahtuvat kenkälaatikkoon siististi. Mulla on kenkälaatikot erikseen hameille, paidoille ja muille kaavoille. Tietysti kenkälaatikot on nimetty, josta näen päältä mitä laatikko sisältää.

  VastaaPoista
 17. Minä sujautan piirtämäni kaavan muovitaskuun ja taskun kansioon. Päälle maalarin teipillä (siis siihen muovitaskuun) mikä kaava ja koko ja kaavassa saattaakin lukea mitä oon siitä tehnyt (esim viimeksi tein 68cm bodyn pinkistä pilvitrikoosta niin kaavaan kirjoitan Myylle body pinkistä pilvi trikoosta).

  VastaaPoista
 18. Kaavat muovitaskuihin (selvästi näkyviin mikä kaava kyseessä) ja muovitaskut sopivan kokoiseen laatikkoon, jonka saa sitten nostettua hyllylle. Tietyn kaavan etsimistä helpottavat eri väriset välisivut (mekkojen, paitojen, housujen, jne. kaavoille omat välisivut), joita voi myös kansioissa käyttää.

  VastaaPoista
 19. Kaavat jotka odottavat vielä kangasta ovat lehden välissä josta ne piirsin. Vaatteen tehtyäni kaavat siirtyvät muovitaskuihin ja mappiin. No välillä olivat kirjekuorissa mapitettuina ja päällä kissankokoisin kirjaimin mitä/missä/milloin ja kenelle :D Vanhat kaavat omat ja äidiltä perityt ovat varastossa kirjekuorissa pahvilaatikossa.

  VastaaPoista

Kiitos kun jätät sanasen!