10 maaliskuuta 2009

Rättei

Talven mittaan olen lueskellut muutamista blogeista neulottujen tiskirättien saapumisesta Suomen maaperälle. Ilmiö lienee tuttu varmaan kaikille vähänkään blogeja lukeville. No ensin kyllä ihmettelin, et mitä ***! täähän on aivan naurettavaa neuloa keittiörättejä (keittiörätti = tiskirätti...), jotain höttösiä bakteerisyöppöjä, jotka siirtää likaa pöydällä eteenpäin. Mutta mutta.. huonoistakaan kokemuksista ei sitten kukaan ole kuitenkaan kertonut. Viikonloppuna törmäsin sitten Ravelryssä keskusteluun, jonka jälkeen minäkin lopulta höynähdin kokeilemaan.

Keskustelun perusteella rättejä suositellaan erityisesti keittiökäyttöön (siis pintojen puhdistukseen, tiskaamisrätit eivät meillä päin ole kovin kovassa huudossa..), mutta myös kaikenlaiseen kodin pintojen puhdistukseen - vessa, ikkunat, peilit, auto... Tässä tiukka tiivistys keskustelusta kaikille, jotka eivät vielä rätteihin ole törmänneet.

* Pienempi jynssääminen riittää verrattuna kaupan rätteihin eikä tartte aineitakaan
* "Putsaa pinttyneetkin tahrat"
* "Kilpailukykyinen Wettexin kanssa!"
* Sopii myös pienten suttunaamojen putsaamiseen
* Muutaman käyttöpäivän jälkeen pesukoneeseen 60 asteen pesuun muun pyykin joukkoon
* Mikä tahansa kuvioneulepinta toimii sopivan karheana, ei kuitenkaan naarmuta
* Puuvillalankaa suositaan, hamppu- ja bambulankakin vilahtelevat
* Parin pyykkikonekäynnin jälkeen imukyky paranee
* Siivouksen lisäksi sopii myös kasvojen ym. pesulapuksi (eri rätti ehkä eri hommaan silti..)
* Ja ekologista, tietysti :) Jämälankojen loppusijoituspaikka.
(Kiitos kaikille keskustelijoille, lainasin sanojanne brutaalisti.)

Itsellä ei rätti vielä varsinaisesti ole päässyt testikäyttöön, joten katsellaan nyt miten tässä käy. Kyllä vielä pikkusen huvittaa tuollanen neulottu rätti keittiössä.. toivottavasti kyläilijät eivät kyseenalaista mielenterveyttäni..

Oman rättini pintakuvio on Shimmer sockseista tuttu
Lankana Garnstudio Safran 100% puuvilla, puikot 3
(Mitä luulette näitä rättei tehneet, onko toi lanka ihan ok tähän hommaan?)

9 kommenttia:

 1. Minun mielestä neulotut rätit/luutut on huomattavasti kauniimpia kuin mitkään wettexit tai muut.

  Minulla on myös suunnitelmissa neulottujen rättien kokeilu. Vaikka aluksi ajatus kieltämättä tuntuikin hassulta. Meillä on keittiössä tiskirätin lisäksi Laurilla oma rätti/luuttu, joka on erinomainen apu syöntijälkien putsaukseen. Huomattavasti parempi kuin talouspaperi. Ja tietysti ekologisempi vaihtoehto kuin paperi, jota kuluisi varmaan rulla päivässä.

  Saa nähdä kuinka pian saan suunnitelmat toteutumaan.

  VastaaPoista
 2. Hauskaa, kun monilla tuntuu olevan samat ennakkoluulot ja ajatukset asiasta. Mutta niin ne vaan murtuu kun sitä kokeilee. Minunkin pitäisi tehdä lisää, vasta yksi bambuinen on, mutta hakkaa mennen tullen muut keittiörätit. Ei sitä usko ennenkuin kokeilee. :)

  VastaaPoista
 3. Mulla on kaksi bambuista, ja pitäisi tehdä lisää. Tykästyin kyllä heti niiden käyttöön. Ja onhan ne kauniimpiakin kuin ne kaupan Wettexit. Täytyy kyllä sanoa, että ennakkoluuloinen minäkin olin. Mutta lopulta oli pakko kokeilla.

  VastaaPoista
 4. Mieki höynähin tiskirättien tekemiseen, vaikka ensimmäistä neuloessani pidinkin ideaa tosi outona. Kokeiltuani ja todettuani sen hyväksi pintojen pyyhintään, olen sitten tehnyt muutaman lisääkin. Ensimmäisen tiskirätin tein paksusta puuvillalangasta ja se toimii minusta pintaneuleen ansiostakin erinomaisesti, kun joutuu hinkaamaan jämähtäneitä likatahroja. Ohuesta bambulangasta tein seuraavan ainaoikein-neuloksena ja se on imuominaisuuksiltaan tosi hyvä ja kuivuu nopeasti.

  Kokeilemalla sen saa varmasti parhaiten selville, että mikä miellyttää ketäkin eniten. Oman kokemuksen perusteella pintaneuloksella on tärkeä merkitys, mutta niin on kyllä langallakin. Osa on tehnyt merseroidusta puuvillastakin rättejä, mutta itse en ole uskonut niiden toimivuuteen ajatuksen tasolla, joten on jäänyt kokeilematta. Voihan ne olla hankaamiseen hyviä, mutta miten lienee imuominaisuus?

  VastaaPoista
 5. Samoilla linjoilla, samoilla linjoilla... Mulla halajaa puikoille ensimmäisenä "Idiot's Dishcloth" ;o). Ajattelin Novitan Bambusta sen kutaista.

  Hyvin pyyhkii! Tosi nätti rätti!

  VastaaPoista
 6. Lisää rättimalleja löytyy muuten osoitteesta http://www.groovy-mom.com/crafty/patterns/dishcloth.shtml. Tuo "idiootin rättikin" on sieltä. Vaikka sulla noita ideoita ja kuvioita taitaa kyllä syntyä ilman valmiita mallejakin.

  VastaaPoista
 7. Hianon rätin teit! On hyvän värinenkin. Mä en oo vielä neulonu tiskirättiä, mutta yhen autorätin oon rustannu. Kyllä mäkin vielä tiskirätin teen, kun ne tuntuu oikeasti olevan kaupan rättejä tsiljoona kertaa parempia :)

  VastaaPoista
 8. Kiitos noista rättimallivinkeistä. Ja onnea kaikille rättikokeiluihin..!

  VastaaPoista
 9. Anonyymi4/5/09 15:45

  Itse en ole aikaisemmin törmännyt neulottuihin rätteihin. Ehkä siksi, etten ole kovin aktiivisesti seurannut neuleblogeja. Mutta idea tuntuu todella hyvälle.

  VastaaPoista

Kiitos kun jätät sanasen!