25 huhtikuuta 2009

Nurjat

Kun ei oo muutakaan tekemistä (lue ed. postaus) (niin, ja osallistu arvontaan, jos et vielä huomannu), kuvailin tällaista. Kuten Tirku on todennut, "voiko olla tylsempää kuin katsoa neulomista videona?"

Ravelryssa on ollu hauska keskustelu neulomisotteista. On kiistelty siitä, että mikä se on se oikee tapa niitä viittä sukkapuikkoo pitää. Nurjan silmukan neulomistavoista on myös keskusteltu. Ja musta se on ihan hurjan mielenkiintoista :)! Miten eri tavalla tätä voikaan tehdä.Nurjan neulomisessahan perinteisiä tapoja on joko ns. mannermainen tai norjalainen tapa. Nimitys riippuu siis siitä, kummalla puolella puikkoa lankaa pitää. KnittingHelp sivuilla on esimerkkejä eri tavoista. Itselleni nurjan silmukan opetti alunperin äitini. Tuolloin opin neulomaan sen (ilmeisesti) norjalaisittain. En kuitenkaan tiedä, oliko siinä jokin ylimääräinen kierahdus: äidin opeilla neuloessa tasoneuleesta ei tullut tasaista, vaan nurjakerros oli aina kierteellä. Ja yläasteella opettajani sitten neuvoi, että jos aion tehdä nurjan tuolla tavoin, täytyy oikeat silmukat neuloa takareunasta. Myöhemmin olen kuitenkin opetellut neulomaan nurjan silmukan tuolla mannermaisella tavalla. Norjalaisella tyylillä neuloessani oikea käsi joutui mielestäni työskentelemään liian monilla kierroksilla. Hetki siinä vierähti uutta opetellessa, mutta nyt en osaisi nurjaa toisin tehdäkään. KnittingHelpin sivuilla vasemman käden keskisormi työskentelee kuitenkin täysin eritavalla kuin itselläni. En mä mitään tollasia venkslauksia sillä tee! Tärkeintä työtä nurjaa neuloessa tekevät oikean käden etusormi ja peukalo. Ilman niitä nurjan tekeminen on todella vaikeaa.

Sukkapuikoista sen verran, että itselleni ne asettuvat luontaisesti videon näyttämällä tavalla. Neulottava puikko on edellisen puikon alapuolella ja edellinen puikko tulee oikean käden peukalon ja etusormen muodostamasta reiästä läpi. Ja neulottava puikko on seuraavana vuorossa olevan puikon päällä.

On nää neulomishommat vaan niin takaraivossa, että vasta videopätkää kuvatessani oikeesti ajattelin, et mitenkä tää homma niinku menee.

Tuija on tehnyt Ravelryn keskustelun pohjalta yhteenvedon nurjan neulomistavoista. Samasta kirjoituksesta bongasin Tuijan löytämän linkin aiheesta tehtyyn graduun. Kannattaa vilkaista, jos vähäänkään kiinnostaa, oli nimittäin mielenkiintoista luettavaa. Tuijan sivuilla törmäsin myös hänen videoonsa nurjan neulomisesta. Tikrultakin löytyy video, josta yritin myös katsella että mites päin ne sukkapuikot onkaan... Muihin videoihin en ole törmännyt.

Tämän videopätkän ajatuksena olisikin haastaa ihmiset näyttämään, miten oikein(nurin) neulovat ja miten päin niiden puikkojen nyt sitten pitäis olla. Huomasin kyllä, että neuleblogeissa on ilmeisesti vastaavanlainen haaste jo kierrellyt, mutta en ole jostain syystä kirjoituksiin törmännyt.

4 kommenttia:

 1. Jessus ja voihan apila sentään...että gradu tehty aiheesta?!? Olipa uusi ja ehkä vähän hymyn kutojan huulille saava ja samalla oikeastikin mielenkiintoista luettavaa!
  Pakko kyllä todeta; näihin kutomisvideoihin trmättyäni komppaan Tikrua.. Sen katsominen on pikkasen tylsää =)

  VastaaPoista
 2. Hansu, mä haluaisin törmätä niihin neulomisvideoihin kuitenkin enemmän. Vinkatkaa vaikka, jos olette sellaisen tehneet tai nähneet. Tahdon nähdä (joo, siis elämäni on tylsistä tylsintä)!

  VastaaPoista
 3. Ja juurikin pääsin pärräämästä kun niitä vastikään pompsahteli nassun eteen mistä milloinkin! Pisetään mielessä jos satun vielä bongaamaan niitä jostakin =)
  En silti usko elämän olevan tylsistä tylsintä vaikka niistä pitää; jokaisella meistä on kieroutemme, jopa neulemaailmassa ;)

  VastaaPoista
 4. Mie opin alunperin neulomaan nurjan norjalaisittain. Useita vuosia sitten opettelin neulomaan nurjan samalla tavoin kuin sie neulot ja nykyisin neulon sen niin, että etusormella pyöräytän sen langan puikolle. Oikeaoppisesti se kai pitäisi tehdä keskisormella, mutta ei taivu multa :D

  Mie saan ainaki nurjasta paljon tiukemman, kun neulon lanka työn edessä. Norjalaisella tyylillä neuloessani aikanaan nurja tahtoi jäädä liian löysäksi.

  Ei taida multa tulla videota aiheen tiimoilta. Jäisin kuitenkin miettimään sitä miten ne silmukat nyt pitikään neuloa eikä hommasta tulisi yhtään mitään :D

  Heh, minusta on jotenkin hypnotisoivaa katsoa neulomisvideota. Pidemmän päälle taitaa kyllä alkaa kyllä vain kyllästyttämään.

  VastaaPoista

Kiitos kun jätät sanasen!