05 lokakuuta 2009

KöllöttelytäkkiMinun ainua kälyni sai vauvan!
Tällä kertaa ajattelin, että ilahduttaisin vauvaa ja perhettä jollain uudella tavalla neulomusten sijaan. Päätin kokeilla tilkkutäkin ompelua. (Muun muassa Pikku-Ketun tekemät upeat tilkkutäkit toimivat innostajina ja inspiroijina.) Ainoat tilkkuilukokemukseni rajoittuvat ala-asteella ommeltuun koristetyynyyn. Niinpä tämä projekti sisälsi monia uusia vaiheita ja monta ihmettelyn ja pähkäilyn hetkeä. Minkäänlaista ohjettahan minulla ei tietystikään ollut vaan sovelsin kaiken sillä kuuluisalla MuTu-tuntumalla. Täkki sisältääkin varmasti kaikki mahdolliset virheet, joita ensimmäisen tilkkutäkin kanssa nyt ylipäänsä voi tehdä.. Mutta tarkoituksessaan - vauvelin köllöttelyalustana - täkki ajanee asiansa.


Värivalintoja pohdiskelin hetken tätä täkkiä varten. Lopulta päädyin tuollaisiin vaaleavoittoisiin sävyihin, sillä pyrin miellyttämään hiukan myös vauvan vanhempien värisilmää. Riemunkirjavuus jäi siis tästä täkistä puuttumaan ja yleissävy on varsin rauhallinen, jopa laimea. Vauvan pulautteluja ja muita tahraantumisia silmällä pitäen täkki on kuitenkin konepestävä 40 asteessa.


Täkin viimeistelyvaiheessa eniten päänvaivaa aiheuttivat tikkausten tekeminen.. siis etu- ja takapuolen sekä vanun toisiinsa liittäminen. Tätä varten minulla ei ollut mitään ohjetta enkä jaksanut sellaisia ryhtyä kaivelemaankaan. Niinpä sitten ommella surauttelin ompelukoneella kaikenlaisia ompeleita, jotta vanu pysyisi suorana kankaiden välissä.. Ehkäpä ensikerralla täytyy tutustua tikkaamisen saloihin paremmin. Ja jos kärsivällisyyttä löytyisi, voisihan sitä harkita käsin tikkaamista, kuten Tiina teki tässä häkellyttävän upeassa täkissään.
Tulevaa silmälläpitäen kannattaa muistaa, että itselleni mieluisin vaihe täkin tekemisessä oli eläintyyppien suunnittelu ja niiden käsinompelu täkkiin kiinni. Ehkä kannattaa siis jatkossakin harkita näitä pikkutyyppejä täkkien joukkoon...

13 kommenttia:

 1. Tosi hieno, varmasti on mieleinen lahja. Eläinkirjailut uppoavat kyllä meikäläiseen aina hyvin, tosi kivoja nekin :)

  VastaaPoista
 2. Upea! Ihanat eläinhahmot!

  VastaaPoista
 3. Ihana peitto!

  Itse vielä haen itseluottamusta että uskaltaisin aloittaa. Ajatuksia on monenlaisia ja ihania kankaita liian vähän (omassa varastossa), jospa tuhlaan ne väärään projektiin...? :-)

  Täällä on hyvät ohjeet tilkkutäkkiin http://www.ohfransson.com/oh_fransson/quilt-along/ ja kirjojahan aiheesta on suomeksikin vaikka kuinka.

  VastaaPoista
 4. Kiva peitto, itsekin sain eilen valmiiksi elämäni ensimmäisen tilkkutäkin. Jos aikoo useamman tilkkutyön tehdä, kannattaa investoida yläsyöttäjään.

  VastaaPoista
 5. Onpas soma tilkkutäkki! Tyylikäs väritys ja vauvalle kivoja eläinhahmoja tutkittavaksi :-) Tosiaan, tilkkutäkin ei tarvitse olla riemunkirjava - hyvä vinkki minulle, joka myös suunnittelee jonkin sortin tilkkutäkin ompelua sohvalämmikkeeksi. Siksi jäikin kiinnostamaan: mikä on yläsyöttäjä?

  VastaaPoista
 6. Eläinhahmot on niin kivoja, että vois niitä olla enemmänkin.. :) Ja tällaiseen täkkiinhän saisi vaikka minkälaisia vauvaa kiinnostavia juttuja lisättyä.
  Minuakin kiinnostaa mikä on yläsyöttäjä?

  VastaaPoista
 7. Tosi ihana! Ja hauskat nuo eläimet :)
  Elli

  VastaaPoista
 8. Voi kun on ihana peitto, passaa siinä pienen uuden ihmisen kölliä!

  VastaaPoista
 9. Aivan ihana köllöttelyalusta:) Värit ovat ihania ja eläinkuviotkin sopivat täydellisesti.

  Minulla on kauan ollut "PITÄISI" vaihe tilkkutäkin kanssa... Pitäisiköhän sitä nyt jo uskaltaa. Se tikkaaminen vaan meinaa pelottaa. Eikä ne kokemukset yläasteelta ollut tilkkujen yhdistämisen suhteenkaan erityisen kannustavia.

  VastaaPoista
 10. upea! eläinidea otetaan talteen :)

  VastaaPoista
 11. Voi vekkulielukoita! Kaunis on täkki ja värit harmoniset.

  VastaaPoista
 12. Näin livenä. Ihan paras. Hassua, että itse näet siinä virheitä...

  VastaaPoista

Kiitos kun jätät sanasen!